Προβλήματα σχετικά με τα νέα μέτρα. Ο Κλάδος της εστίασης και διασκέδασης απαιτεί άμεσες λύσεις.

Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας κ.κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση αντίστοιχα απέστειλε η ΠΟΕΣΕ σήμερα 11 Αυγούστου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Κλάδου της Εστίασης & Διασκέδασης μετά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και τις αναγκαίες και άμεσες λύσεις που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

«Η απαγόρευση της λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου από 00:00 έως 07:00 από σήμερα 11/08/2020 έως 23/08/2020 ισοδυναμεί με lockdown. Ιδιαίτερα για καταστήματα (κέντρα διασκέδασης, μπαρ, κλαμπ, κ.λπ.) που η λειτουργία τους ξεκινά περίπου την ώρα της απαγόρευσης χωρίς βέβαια να υποτιμάται η μείωση του κύκλου εργασιών και των υπολοίπων επιχειρήσεων του κλάδου.

Η απαγόρευση τονίζουμε έγινε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με τα κριτήρια ακόμη να αναζητούνται. Εμείς γίναμε αποδέκτες χιλιάδων παραπόνων για διακριτική μεταχείριση των συγκεκριμένων περιοχών στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου στην οποία οι επιχειρήσεις είχαν αποθέσει τις τελευταίες ελπίδες τους. Το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» είναι ίσως ο ενδεδειγμένος τρόπος για να προστατεύσει κάποιος την δημόσια υγεία, αρκεί η απόφαση και διαταγή να συνοδεύονται από μέτρα ουσιαστικής στήριξης.

Δεν σκέφτηκε προφανώς κανένας τι θα απογίνουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις μετά από το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» της τρίμηνης απαγόρευσης λειτουργίας (Μάρτιος – Μάιος), την συσσώρευση υποχρεώσεων, την αμφισβητούμενη επανεκκίνηση της οικονομίας, με μείον τουλάχιστον 50% του κύκλου εργασιών, δίνοντας ψίχουλα στον κλάδο που εμφανίστηκαν μάλιστα ως στήριξή του. Παράλληλα, οι υποχρεώσεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και συσσωρεύονται στα τέλη Αυγούστου και το φθινόπωρο ενώ το bullying των ελεγκτικών μηχανισμών είναι καθημερινό!

Δεν σκέφτηκε κανείς τι θα απογίνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο!

Δεν ασχολήθηκε κανείς με τους εποχιακά εργαζόμενους και τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις του κλάδου!

Οι δυσκολίες των πρώτων ημερών της πανδημίας, μετατρέπονται σε αγανάκτηση και σε οργή των επαγγελματιών του κλάδου. Η εξέλιξη αυτή δεν μας επιτρέπει να ζητάμε, αλλά μόνο να απαιτούμε μέτρα ουσιαστικής στήριξης του κλάδου.

Απαιτούμε λοιπόν:

  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%
  • Άμεση χρηματοδότηση του κλάδου
  • 100% επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους
  • Μείωση 40% του ενοικίου μέχρι το τέλος του 2020
  • Ένταξη του κλάδου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ
  • Αναστολή των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 31/12/2020 και ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας από τον Ιανουάριο του 2021

Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν άμεσα αν θέλετε πραγματικά να στηρίξετε τον κλάδο και να μην τον οδηγήσετε σε στάση πληρωμών από αδυναμία.»

Από το Γραφείο Τύπου