Η ΠΟΕΣΕ ζητά ΦΠΑ στο 13% σε καφέ και μη αλκοολούχα

Η ΠΟΕΣΕ ζητά ΦΠΑ στο 13% σε καφέ και μη αλκοολούχα

Την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ( ΠΟΕΣΕ) καθώς από την 1η Ιουλίου 2024 ο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ αυξάνεται στο 24% από 13% που είναι σήμερα. Την ίδια ώρα για τον καφέ στο χέρι ή μέσω delivery ο ΦΠΑ παραμένει στο 13%.

«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης (από το 2017).Ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στην μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%!!», αναφέρει η ΠΟΕΣΕ.

 

Όπως τονίζεται στην επιστολή θα ενισχυθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που διακηρυκτικά αποτελεί για την κυβέρνηση το σημαντικότερο πρόβλημα που θέλει με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει.

 

«Αυτή η χαώδης απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον κλάδο. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά καθώς η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι δεν θα αυξήσει κανέναν φόρο αλλά ήδη το έχει κάνει δυο τουλάχιστον φορές, μια με την αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά και μια εντός των προσεχών ολίγων ημερών με την αντίστοιχη αύξηση στον καφέ».

 

 Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι αμφότερες οι ρυθμίσεις στην συνείδηση των επαγγελματιών δεν είναι τίποτα άλλο από μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα την στιγμή μάλιστα που τα δημόσια έσοδα συνεχώς αυξάνονται ενώ είναι εξοργιστική είναι και η πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών στην οποία υπακούουν, καθώς επιβαρύνουν ένα μόνο μέρος των επιχειρήσεων, ενισχύοντας έτσι και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς από τον μειωμένο ΦΠΑ επωφελούνται κατά βάση οι μεγάλες αλυσίδες καφέ και τροφίμων. 

Σχετικά άρθρα

Maratho Η ΠΟΕΣΕ ζητά απο τον Πρωθυπουργό ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών Maratho Συνάντηση της ΠΟΕΣΕ με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κατάθεση υπομνήματος για τα θέματα της εστίασης Maratho 10 Χρόνια FOOD EXPO! Η ΠΟΕΣΕ συμμετείχε στο μεγάλο γεγονός. Maratho Όχι στην καταστροφή των επιχειρήσεων στην Ιεράπετρα Maratho Συμμετοχή ΠΟΕΣΕ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Αιγιαλό και τα πρόστιμα POS Maratho Συνάντηση ΠΟΕΣΕ με Υπουργό Τουρισμού Maratho Συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ στη HORECA 2024 Maratho Απώλεια Νίκου Τσαρούχα Maratho Πρόσθετη παρέμβαση ΠΟΕΣΕ σε αγωγές των επαγγελματιών εστίασης κατά Δημοσίου για τα lockdown Maratho Συμμετοχή ΠΟΕΣΕ στην κινητοποίηση της Πέμπτης Maratho Με επιτυχία η δράση δεδροφύτευσης στην Παιανία Maratho Δενδροφύτευση στο Δήμο Παιανίας